Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık yatırım planını tamamladık
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından düzenlenen “Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu -DIGIATHON 2022 Yarışması” açılış programında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık yeni ulaşım ve haberleşme yatırım planını tamamladıklarını vurguladı. Karaismailoğlu, “Türkiye, AK Parti hükümetlerimizin öncülük ettiği dijital dönüşüm alanında, dünyadaki lider ülkeler arasında. Bu konumumuzu en iyi şekilde değerlendirerek, Türkiye’yi bilişim sektöründe tasarlayan, üreten, yön veren katma değer oluşturan bir ülkeye dönüştürmek için yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından TÜRKSAT, TOGG ve Avalanche paydaşlığında bu yıl birinci defa düzenlenen ‘Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu-DIGIATHON 2022 Yarışması’ açılış programı yapıldı. Ataşehir’de bir otelde düzenlenen programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katıldı. Programda Karaismailoğlu’nun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Lideri Dr. Ali Taha Koç da yer aldı.
TÜRKİYE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ALANINDA BAŞKAN ÜLKELER ORTASINDA
Bakan Karaismailoğlu, yaptığı açılış konuşmasında dijital çağın ışık süratiyle ilerlediğine vurgu yaparak değişimlerin kaçınılmaz bir hal aldığını vurguladı. Karaismailoğlu, “Bu değişim, ölçümleme formüllerinin gelişmesine ve böylelikle işlerimizi çok daha süratli, verimli, düşük maliyetle ve sağlıklı bir formda yürütmemize imkan sunmakta. Türkiye, AK Parti hükümetlerimizin öncülük ettiği dijital dönüşüm alanında, dünyadaki önder ülkeler ortasında. Bu pozisyonumuzu en düzgün formda kıymetlendirerek, Türkiye’yi bilişim sektöründe tasarlayan, üreten, yön veren katma değer oluşturan bir ülkeye dönüştürmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu husustaki en büyük avantajımız, genç ve dinamik nüfusumuzdur. Yerli ve milli üretim kabiliyetimizdir. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’mizin bu aktifliği, ülkemizdeki dijital dönüşümde, şeffaflık, takip edilebilirlik ve uygulanabilirlik kapasitesini artırmak açısından epey anlamlıdır” dedi.
İSTİKRAR, HER ALANDA DEVRİM NİTELİĞİNDE ADIMLARA YOL AÇTIKaraismailoğlu, “Türkiye artık eski Türkiye değildir. Ülke idaresindeki istikrar, itimat ve umut ortamı, ulaşım ve irtibat dahil her alanda ihtilal niteliğinde adımlara yol açtı. 100 yıla sığacak atılımların 20 yılda gerçekleştirilmesini mümkün kıldı. Yani daima birlikte tarihi günler yaşamamıza, tarih yazmamıza vesile oldu. Türkiye Yüzyılı’nın hayata geçmesini sağlayacak altyapıyı da bu sayede hazırladık” ifadelerini kullandı. Bakan Karaismailoğlu, son birkaç yılda Siber Vatan ve Uzay Vatan’da hangi tarihi adımları atıldığını hatırlattı.
TÜRKİYE YÜZYILI’NDA HER ALANDA EN ÜST SEVİYEYE ÇIKACAĞIZ Bakan Karaismailoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın, 28 Ekim 2022’de tüm dünyaya ilan ettiği Türkiye Yüzyılı, bilimin, dijitalin, iletişimin, üretimin, verimliliğin, kalkınmamın, değerler ve barışın yüzyılı olacaktır. Bizim yüz yılımız, istikrarın, huzurun, haklının, değerlerin, istikbalin ve barışın yüzyılı olacaktır. Türkiye Yüzyılı’nda, Metaverse’ten Blokzincir’e her alanda en üst düzeye çıkacağız. Ülkemizde insanımızın hayat kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalara dayanağımız artarak devam edecektir. Ülkemizle başka ülkeler ortasındaki bağlantı süratli, daima ve daha şeffaf hale gelecektir. Yerli ve ulusal, yenilikçi ve yeşil üretim iktisadı anlayışıyla, ulusal teknoloji atılımımızın dayanağıyla, her alanda dünyadaki rekabet gücümüzü artırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
2053 YILINA KADAR 198 MİLYAR DOLARLIK YENİ ULAŞIM VE HABERLEŞME YATIRIM PLANI Bakan Karaismailoğlu, “Ülkemizi, Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslar ve Kuzey Karadeniz ülkeleri ortasında ulaşımın her modunda memleketler arası arenada, yolcu, yük, güç ve bilişimde kıymetli bir merkeze dönüştürmekteyiz. Siber Vatan ve dijital aleme yönelik adımlarımız, bu süreçlerde yerli ve ulusal yazılım, donanım kullanımı, amacımıza ulaşmamızda kritik muvaffakiyet faktörlerimizden bir tanesi. Hükumetlerimiz devrinde, ülkemizin ulaşım ve irtibat modları için, 183 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırımlarımızla, ulusal gelire 520 milyar dolardan fazla, istihdama 18 milyon katkı, üretim sistemine 1 trilyon 79 milyar dolarlık olumlu tesir oluşturduk. 2053 yılına kadar da 198 milyar dolarlık yeni ulaşım ve haberleşme yatırım planını tamamladık. Böylece ülkemizin üretimine 2 trilyon dolar, ulusal gelirine 1 trilyon dolarlık katkı sağlamayı hedefledik. Yalnızca haberleşme altyapımıza; 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 5 milyar dolar, 2029 yılı sonuna kadar 12 buçuk milyar doları aşan, 2053’e kadar ise toplam 67 milyar doların üzerinde bir yatırımı planladık” ifadelerini kullandı. Karaismailoğlu, yatırımlar sayesinde büyüyen elektronik haberleşme sektörü 2022’nin birinci çeyreğinde, bir evvelki yıla nazaran yüzde 32’den fazla büyüme kaydettiğini belirtti.
SINIR GÜVENLİĞİ KADAR SİBER GÜVENLİK DE ÖNEMLİ Bakan Karaismailoğlu, “Ülkemizdeki ulaşım, iletişim ve bilişim hamlelerimiz meyvelerini vermeye başladı. Haziran sonu itibariyle, toplam internet kullanıcısı sayısı açısından tüm dünya ülkeleri arasında ilk 20 ülke arasında yer aldık. Avrupa’da birinci 5 ülke içinde yer alıyoruz. BM Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün açıkladığı, 132 ülkenin yarıştığı küresel inovasyon endeksinde Türkiye, 2022’de 4 basamak yükselerek 37’nci sıraya çıktı. Bu gelişmeler, dolayısıyla internette artan kullanıcı sayısıyla birlikte, maalesef kötü niyetli eylemler ve hacklemeler artmakta, dijital saldırılar, kurumsal, sistemli ve uluslar üstü bir düzeyde yapılmaktadır. Sınır kapılarımızdaki güvenlik kadar, ‘siber kapılarımızdaki güvenliğin’ de önemli olduğunu görüyoruz. Bu konuda da gerekli ve yeterli tedbirleri vaktinde almaktayız. Siber Olaylara Müdahale Ekipleri, kurumların ve kritik altyapı sistemlerinin korunmasında 7/24 esasına göre çalışıyorlarö diye konuştu. ‘Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) çalışmalarını da dile getiren Karaismailoğlu, “Ülkemizin dijital dönüşümünde e-devlet kapısının da kritik öneminin bilincindeyiz. 922 kurumun 6 bin 650’ye yakın hizmetinin sunulduğu e-devlet kapısı, 61 milyon 160 bini aşkın kayıtlı kullanıcısıyla dev bir hizmettir. Uzayda izi olmayanın, dünyada gücünün olmayacağı inancı ile yerli ve ulusal haberleşme uydumuzu yapmaktayız. Siber güvenliğin, coğrafik hudut güvenliği kadar değerli olduğunu yeterli biliyoruz. Bu milletin evlatlarının, imkan verildiğinde nasıl TEKNOFEST jenerasyonu olduğunu yakinen görmekteyiz. Yurdun dört bir yanında bu aktifliğe katılmaya hak kazanan çok kıymetli kadroları şimdiden tebrik ediyorum” dedi.
ÖDÜL MERASİMİ YARIN OLACAK Yarışma ile iştirakçilerin blokzincir alanındaki maharetleri ile Dijital Türkiye hizmetlerini, blokzincir altyapısı ile geliştirmesi yahut yeni bir fikir olarak sunması amaçlanıyor. Programın kapanış konuşmaları ve ödül merasimi yarın gerçekleşecek. Merasime, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılması bekleniyor.
– Karaköse