Ekonomi

Sirdaryo Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nde ticari satışlar başladı

Cengiz Holding’in küme şirketlerinden biri olan Cengiz Enerji; Türkiye’de olduğu gibi bölgenin enerji arzında da değerli bir aktör olmaya devam ediyor. Yurt dışında yatırımlarına devam eden Cengiz Enerji’nin Özbekistan Sirdaryo’da bulunan doğal gaz kombine çevrim santralinde ticari satışlar başladı. Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Jurabek Mirzamakhmudov tarafından ticari üretime açılan tesis, 240 megavatlık bir heyet gücüne sahip.

Cengiz Holding Güç Kümelenmesi Lideri Ahmet Cengiz, pandemi dönemiyle birlikte tüm dünyanın gündemine oturan enerji verimliliği ve çeşitliliği konusunda çalışmalarını artırdıklarını belirterek, “Bu kapsamda, Türkiye’deki ülkelere de odaklanıyoruz. yakın coğrafya. Enerji üretimindeki tecrübemizi bu ülkelere aktarırken, enerji arz güvenliğini de destekliyoruz.” Önümüzdeki dönemde de yatırımlarına devam edeceklerini vurgulayan Cengiz, şöyle devam etti: “Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yıl başında üretime başlayan 240 megavatlık meclis gücündeki ilk doğal gaz çevrim santralinin ardından, 29 Mart’ta Sirdaryo’daki santralimizin temel atma töreni. 8 ay gibi kısa bir sürede ticari satışa başlamanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Şehrin yerel ekonomisine ve elektrik branşındaki gelişimine katkı sağlayacak bu ikinci santral ile Özbekistan’daki meclis gücümüz 480 megavata ulaştı. Bu büyüklük yaklaşık 950 bin hanenin elektrik tüketimine karşılık gelmektedir. Her iki santral de hem maksimum hem de minimum yükte son derece verimli çalışıyor. Maksimum yüke kısa sürede ulaşabilmesi ve modüler yapısının getirdiği hızlı bakım imkanı bize değerli avantajlar sağlıyor.”

Kurulumda 700 kişi çalıştı

Sadece Sirdaryo’nun değil tüm ülkenin milli elektrik arzına katkı sağlamayı hedefleyen doğal gaz çevrim santrali, 70 bin metrekare alan üzerine inşa edildi. En kalabalık dönemde santralin kurulumunda aralarında Türk mühendislerin de bulunduğu 700 kişi çalıştı. Yüklenen Özbekistan’dan sağlanacak istihdam ile bu sayı üretim sürecinde 100 kişi olarak devam edecek. Cengiz Enerji yap-işlet modeliyle 25 yıl elektrik üretecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu