Haber

Mısır Cumhurbaşkanı, Sudan’da kapsamlı bir ateşkes ve dış müdahale olmaması çağrısında bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, Sudan’da kapsamlı bir ateşkes ve “dış müdahaleye izin verilmemesi” çağrısında bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Sisi’nin Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi’ndeki (AUPSC) konuşması video konferans yöntemiyle aktarıldı.

Sudan’da yaşanan krizi daha pahalı hale getirmek için düzenlenen toplantıda konuşan Sisi, “Bu krizden en çok etkilenen ve bir an önce bitmesini isteyen komşu ülkelerle yakın koordinasyon içinde hareket etmek son derece önemli. mümkün” dedi Sisi. söz konusu.

Afrika Birliği ve Arap Birliği başta olmak üzere çeşitli alanlarda krizin çözümü için çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Sisi, tarafları “kapsamlı ve sürdürülebilir bir ateşkese” davet etti.

Sisi, “Mısır, Sudan halkının iç işlerine karışmama ve mevcut krizde dış müdahaleye izin vermeme iradesine saygı duyduğunu vurguluyor” dedi. terimleri kullandı.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Ordu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi hareket ettiği için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde tamamen orduya entegre edilmesini istiyordu. Savaş ve tırmanan gerilim, 15 Nisan sabahı başkent Hartum’da ve çeşitli kentlerde taraflar arasında silahlı çatışmaya dönüştü.

HDK, 2019 yılında darbeyle devrilen Devlet Başkanı Ömer El Beşir döneminde isyancılara karşı mücadele etmek, sınırları korumak ve Darfur’da düzeni sağlamak amacıyla milis yapılanması olarak kuruldu. 2013 yılında Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı ile ve sonrasında daha bağımsız hale gelen onbinlerce üyeye sahiptir.

Ülke içinde bir milyondan fazla insanın yerinden edildiğini belirten Birleşmiş Milletler, çatışmalar nedeniyle 300 bin kişinin komşu ülkelere kaçtığını duyurdu.

Sudan Sağlık Bakanlığı, çatışmaların başlamasından bu yana 709 kişinin öldüğünü ve 5 bin 424 kişinin yaralandığını açıkladı.

akyurtajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu