Haber

Patoloji teknisyeni erken teşhisle kanseri yendi

TRABZON’da 35 yıl patoloji teknisyeni olarak çalıştığı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’nde yapılan rutin muayenesinde prostat spesifik antijen (PSA) maliyetinin yüksek olduğu öğrenilen İbrahim Yılmaz’ın (55), ameliyata alındı. ileri araştırmalar sonucunda prostat kanseri teşhisi konuldu. . Kanseri erken teşhisle yenen Yılmaz, “Erken teşhisle hayatta kaldım. Tüm kanser türlerinde erken teşhis hayat kurtarır.”

35 yıldır KTÜ Farabi Hastanesi Patoloji bölümünde patoloji teknikeri olarak görev yapan İbrahim Yılmaz’ın rutin muayenesinde PSA değerinin yüksek olduğu fark edildi. İleri araştırma amacıyla yapılan prostat biyopsisi ile prostat kanseri teşhisi konulan Yılmaz’a, Doç. Prensip Onur Kazaz, Dr. Fatih Çolak ve ekibine ‘laparoskopik radikal prostatektomi’ yapıldı. Yaklaşık 6 saat süren başarılı ameliyatın ardından 3 gün servis tedavisi gören Yılmaz, ek tedaviye gerek kalmadan taburcu edildi.

“BÜTÜN TÜMÖRLER TOPLANIP TEMİZLENDİ” Evinde istirahat eden İbrahim Yılmaz, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, “Kontrollerde prostat kanseri olduğumu öğrendim. Hastanede ameliyat olmaya karar verdim. çünkü burada bir misyonu olan arkadaşlara güvendim.Çok başarılı geçen ameliyatın ardından prostattaki tüm tümörler toplanıp temizlendi.Evdeyim, ağrılarım geçti, çok rahatım. Öğretmenlerimize ve tüm ekibe teşekkür ediyorum. Erken teşhisle çıkarılan tümörlerin hızla alındığını gördük. Ben ilgilenmeseydim sanırım oradaki tümörler büyüyecek, ışın tedavisi süreciyle karşı karşıya kalacaktık ve ameliyat zor olacaktı” dedi. Kanserle mücadele ettiği hastanede bir gün kansere yakalanacağını bile düşünen Yılmaz, “Herkes sağlıklıyken hastaneye gidip PSA’sını kontrol ettirmeli. Yıllar önce şefim akciğer kanserinden öldü. İnsanlara yardım ediyoruz ama kendimize bakmak hiç aklımıza gelmedi. Benim de bir hastalığım olmadı. Kanserde çalışıyoruz, bir gün kanser olacağımızı düşünmemiştik. Allah’ın izniyle şu an çok iyi durumdayım. Erken teşhisle atlattım. Tüm kanser türlerinde erken teşhis hayat kurtarır. Millet, korkmayın. KTÜ bu konuda çok yüksek. En üst düzeyde çalışıyoruz” dedi. Dr. Prensip Onur Kazaz da prostat kanserinin tüm dünyada erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirtti. Kazaz, “İbrahim Beyefendi hastanemiz çalışanı başvurduğunda herhangi bir şikayeti olmadan muayene için bize başvurdu, PSA maliyetinin yüksek olduğunu gördük ve prostat kanseri teşhisi koyduk. Erken teşhisle ameliyat ettik ve herhangi bir ek tedaviye gerek kalmadan tamamen iyileşti. Prostat kanseri tüm dünyada erkeklerde en sık görülen ikinci hastalıktır. kanser 70 yaşın üzerinde bile listenin ilk sıralarına yükseliyor. Bunun için önerilen şey ise 50 yaşından sonra her erkeğin yılda bir kez üroloji muayenesi olması. Erken teşhis için ailesinde prostat kanseri olan erkekler ayrıca 45 yaşından sonra yılda bir kez kontrole gelinmeli.’ dedi. ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI KANSER’

Kanser tedavisinde erken teşhisin değerine vurgu yapan Doç. Kazaz, “Erken teşhis koymak, erken tedaviyi planlamak, hastaları ek bir tedaviye gerek kalmadan tedavi etmek istiyoruz bu nedenle hastalara sağlıklı olduklarında doktor kontrollerine gitmelerini öneriyoruz. Çağımızda kanser görülme sıklığı giderek artıyor. diğer hastalıklar daha başarılı tedavi edilirse, insanların ömrü uzadıkça kanser de kaçınılmaz olarak daha yaygın hale gelecek.Burada en önemli şey hastaların kontrollerini aksatmamasıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu