Ekonomi

TCMB: Taze meyve ve sebze dışındaki gıda fiyatlarındaki artışlar güçlü kaldı

Türkiye’de enflasyon ekim ayında yıllık yüzde 61,4’e düştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayı fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesini yayınladı.

Merkez Bankası, Ekim ayında yavaşlayarak yıllık bazda yüzde 61,4’e gerileyen enflasyona ilişkin değerlendirmelerini açıkladı.

TCMB değerlendirmesinde taze meyve-sebze dışındaki gıda fiyatlarındaki artışların güçlü seyrettiği belirtildi.

Merkez Bankası, raporunda tüketici fiyatlarının ekim ayında yüzde 3,43 oranında arttığını belirterek, yıllık enflasyonun 0,17 puan azalarak yüzde 61,36’ya gerilediğini hatırlattı.

“Gıda ve temel mal gruplarında yıllık enflasyon düştü”

TCMB, değerlendirmesinde şu bilgileri paylaştı: Yıllık enflasyonun temel mal kümelerinde düşerken, hizmetler ve güçte arttığını belirtti:

Taze meyve ve sebze dışındaki gıda fiyatlarındaki artışlar güçlü seyrini sürdürdü. Enerji sektöründe akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe rağmen diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etkileri nedeniyle artış kaydedildi. Doğal gaz tüketiminin serbest kullanım limitini (ilk 25 metreküp) aşması bu kanal üzerinden aylık tüketici enflasyonuna 0,22 puanlık etki yarattı. Kasım ve Aralık aylarında tüketim artışına bağlı olarak doğalgazın etkisinin artacağı öngörülüyor.

Dayanıklı mal aylık enflasyonu son iki yılın en düşük seviyesinde

Temel mal grubunda otomobil fiyatları bu yılda ilk kez aylık bazda düşerken, katı mal grubunda aylık enflasyon son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

“Yeni sezonun başlamasıyla birlikte giyim ve ayakkabı alt grubunda artış yaşandı”

Öte yandan, yeni döneme geçişle birlikte giyim ve ayakkabı alt grubundaki dönemsel fiyat artışları temel mal kümesinin aylık enflasyonunu artırıcı yönde etki yaptı. Hizmet kümesinde aylık fiyat artışları güçlü seyrini sürdürürken, yüksek atalet sergileyen kira alt kümesi hizmet fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti.

“Üretici fiyatlarındaki artış önemli ölçüde yavaşladı”

Ekim ayında üretici fiyatlarındaki artış önemli ölçüde yavaşladı ve yıllık üretici enflasyonu önemli ölçüde geriledi. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranlarındaki yavaşlama devam ederken, göstergelerin yıllık enflasyonu bir miktar yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu