Haber

Yozgat’ta 17 nüfuslu köyün terk edilmiş evlerinde seçmenlerin kayıtlı olduğu iddiası

Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Kıyıkışla köyünde yaşayan bir kişi, Mart yerel seçimlerine 2,5 ay kala, köyde yaşamayan seçmenlerin köydeki terk edilmiş evlere kayıt yaptırdığını iddia etti.

Vatandaş, eski MHP Aydıncık Belediye Başkanı Yusuf Gündoğdu kooperatif kurdu ve AK Partili Muhtar Mehmet Keleş, 17 kişinin yaşadığı Kıyıkışla köyündeki terk edilmiş ve boş evlere 17 kişiyi daha kaydettirerek partisinin seçimlerdeki oylarını artırdı. Bu kooperatif aracılığıyla insanlar kayıt altına alındı. Artırmak istediğini iddia etti.

ANKA’nın haberine göre vatandaşın verdiği bilgiler şöyle:

“Yozgat Aydıncık Kıyıkışla Köyü Muhtarı Mehmet Keleş, köy nüfusuna kayıtlı olmayan ve köyde yaşamayan kişileri kayıt altına aldı. Muhtar, kendi evine 5 seçmen; Yıkılan 22 numaralı evde biri Mardinli kadın, diğeri Yozgatlı Aydıncıklı bir erkek olmak üzere 2 seçmen yaşıyordu; Kullanılmayan, boş, çatlak 9 numaralı eve 7 seçmen; Yine boş ve kullanılmayan 11 numaraya 3 seçmen kaydoldu. Köyün nüfusu 17 kişidir. Köye 17 kişi daha kayıtlıydı. 4 Ocak 2024’te Muhtar Mehmet Keleş, seçmen listesini her zaman asılı olduğu yere asması gerektiği halde evinde sakladı ve ilçe seçim kuruluna iki kez haber vermemize rağmen asmadı. Listeler, 8 gün sonra, 11 Ocak’ta jandarma tarafından 112 jandarma acil numarası aranarak asıldı. Köyümüzden seçmen olan bir arkadaşımla birlikte seçmen listesine bakmaya gittiğimizde muhtar Mehmet Keleş, eşini üzerimize taş ve sopalarla fırlatıp küfür etti. Arkadaşıma ‘Seni muhtar yapmayacağım’ diyen Muhtar Keleş, arkadaşımın başına sopayla saldırdı. Arkadaşım sopayı eliyle tutması sonucu parmağında yumuşak doku hasarı oluştu. Olay jandarmaya bildirildi. 11 Ocak’ta açıklanan seçmen listesine baktığımızda 34 seçmenden 17’si tanımadığımız ve köyde olmayan kişiler. Pazartesi günü ilçe genel merkezine itirazda bulunacağız. İtirazın son günü 17 Ocak, iki gün kaldı.”

‘MUHTAR DEMİŞTİ: ‘ONLARI OY KAYIT ETMEDİM, SADECE KOOPERATİF KURDUM’

CHP Aydıncık İlçe Başkanı Dursun Arslan iddialara ilişkin şunları söyledi:

“Bana böyle bir bilgi geldi. Buradaki her köye ulaşımımız var. Muhtar ‘Ben kooperatif kurdum’ diyor. 10 ay önce kooperatif diye bir şey kurdu, 10 kişi kayıtlı, geri kalanı kendi köylüsü. ‘Oy vermek için kaydolmadım, sadece kooperatif kurdum’ diyor. “CHP Yozgat İl Başkanlığı’na bilgi verdim.”

CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar şunları söyledi:

“Köy derneği başkanı beni aradı. ‘Daha önce bir kooperatif kurmuşlar ve kooperatif üyelerini orada seçmen olarak kaydetmişlerdi’ dedi. Bunun üzerine ilçe başkanımızı aradım ve ‘Bir haksızlık varsa müdahale edin’ dedim. Yozgat’taki Alevi köylerimizde köylüler arasında nifak istemiyoruz. Oy sayımızın sıfır olduğu yerlere müdahale etmiyoruz. Pazar günü ilçe başkanını aradım. “‘Doğru olanı yapmalısın, bir yanlış varsa müdahale etmelisin’ dedim.”

‘VATANDAŞLAR KÖPEKLERDEN KORKUDUĞU İÇİN LİSTELERİ GÖRMEYE GELMEDİ’

Muhtar Mehmet Keleş tezlere şöyle yanıt verdi:

“Evler terk edilmiyor. Seçmen listeleri artık herkesin görebileceği bir yerde. Listeleri 5 Ocak’ta yayınladım. Jandarma aracılığıyla değil. Vatandaşlar köpek korkusundan listeleri görmeye gelemedi. Kooperatif kurduk. O kooperatif sayesinde insanları kayıt altına aldık. Elbette seçimlerde oy kullanacaklar” dedi. Keleş, “Evler harabe halinde, bir tanesinin çatısı yok. İnsanların bu evlerde nasıl yaşayacağı sorulduğunda, “İnsanlar çadırda bile yaşıyor.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu