Ekonomi

Hindistan’ın MSCI endeksindeki ağırlığı rekor seviyeye ulaşarak Çin ile aradaki farkı daralttı

Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri açısından önemli bir gelişme olarak Hindistan, MSCI Global Standard endeksindeki varlığını son revizyonun ardından ağırlığını %18,2’ye yükseltti. Salı günü açıklanan bu artış, küresel yatırımcılar için önemli bir kriter olan endekste Hindistan ile Çin arasındaki farkın daraldığını gösteriyor.

Çin’in endeksteki ağırlığı bir önceki yıl kaydedilen %26,6’dan %25,4’e düştü. Bu değişiklik, Çin’in ağırlığının Hindistan’ın beş katı olduğu Ağustos 2020’ye kıyasla önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Analistlerin varsayımlarına göre Hindistan lehine yapılacak düzenlemenin yaklaşık 1,2 milyar dolarlık yatırım girişi yaratması bekleniyor. Nuvama Alternative & Quantitative Research tarafından yayınlanan bir nota göre bu değişiklik, Hindistan hisse senetlerinin güçlü performansını ve başta Çin olmak üzere diğer gelişmekte olan piyasaların nispeten zayıf performansını yansıtıyor.

MSCI tarafından yapılan değişiklikler 29 Şubat’ta piyasaların kapanmasından sonra yürürlüğe girecek. Bu inceleme öncesinde Hindistan hisseleri endekste %17,9 ağırlığa sahipti. Nuvama, yerli kurumsal yatırım ve yabancı portföy yatırımcısı katılımındaki mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde Hindistan’ın MSCI endeksi üzerindeki yükünün 2024 başlarında %20’yi aşabileceğini öngörüyor.

MSCI, son endeks revizyonuna beş yeni Hint hissesini dahil ederek ülkenin temsilini artırdı. Büyük sermaye kategorisine Punjab National Bank ve Union Bank of India eklenirken, Bharat Heavy Electricals ve NMDC orta sermaye kategorisinde yer buldu. GMR Havalimanları Altyapısı küçük üst kategoriden orta üst kategoriye yükseldi.

Buna yanıt olarak endeks sağlayıcı 66 Çin hissesini çıkardı ve beş hisse ekledi. Dengelenme yine iki Asya devi arasındaki yatırımcı duyarlılığı ve piyasa dinamiklerindeki değişimi yansıtıyor.

Ek olarak, MSCI Yurtiçi endeksine 27 küçük ölçekli Hindistan hissesi eklenirken, diğer altısı ya yeniden sınıflandırıldı ya da kaldırıldı. Tata Motors (NYSE:TTM) ve Macrotech Developers büyük sermaye kategorisine katılırken, Punjab National Bank, Canara Bank ve Embassy Office Park GYO orta sermaye kategorisine dahil edildi. Bharat Heavy Electricals, Persistent Systems, MRF, Suzlon Energy ve Cummins (NYSE:CMI) India gibi diğer şirketler küçük sermaye kategorisinden orta sermaye endeksine geçti.

MSCI endeksinin yeniden ayarlanması, Hindistan’ın gelişmekte olan pazar segmentindeki artan etkisinin bir yansımasıdır ve ülkenin piyasa değeri genişlemeye devam ederken yabancı yatırımın artmasına yol açabilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu